www.bursaincirbirligi.org

GENEL BİLGİLER

Birliğimizden Basın Bülteni

Bursa Osmangazi İncir Üreticileri Birliği, incir üreticilerinin bir araya gelerek; 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununda öngörülen incir üretimini talebe göre planlamak, ürün kalitesini iyileştirmek, pazara geçerli norm ve standartlara uygun ürün sevk etmek ve ürünlerin ulusal ve uluslar arası ölçekte pazarlama gücünü arttırıcı tedbirler almak amacıyla kurulmuştur. Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı 8 farklı köyden 165 üretici tarafından kurulan birliğin yıllık üretim kapasitesi 2.342 Ton'dur.

Bursa siyah inciri kendine has rengi, tadı ve nefaseti ile “Bursa Siyah İnciri” olarak tescillidir ve uluslararası pazarda bir marka durumundadır.  "Bursa Siyah İnciri” 2009 yılından bu yana Türkiye meyve ihracatında dördüncü sırada olan önemli bir ihraç ürünüdür. Türkiye Siyah İncir üretiminin % 90'ını karşılayan Bursa Siyah İnciri yılda 20.000 ton civarında üretilmektedir. Bunun % 80’i yaş olarak ihraç edilmekte ve yılda ülkemize 30 milyon dolar civarında döviz girdisi sağlamaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Bursa'da yerel bir gazetede Bursa incirinin Makedonya'da yetiştirilmesi ile ilgili bir haber yer almış ve Osmangazi belediye başkanı sayın Mustafa Dündar da Makedonyalı üreticilerin Bursa siyah inciri yetiştirme taleplerine destek vereceğini belirtmiştir. Ancak Bursa Osmangazi İncir Üreticileri Birliği olarak bu çalışmanın hem Bursalı üreticileri mağdur edeceği hem de Bursa siyah inciri markasına zarar vereceği endişesini taşımaktayız. Bursa siyah inciri markasının zedelenmemesi ve kalite kaybından dolayı imajına gölge düşmemesi için Bursa dışında yapılan üretime Bursa siyah inciri markasının vurulmasının önüne geçilmelidir. Örneğin İsrailli bazı firmaların İsrail'de üretilen incirleri "Bursa inciri" yazılı kasalarda ihraç etmeleri de bunun tipik bir örneğidir.

Bu arada 2013 yılı Bursa siyah incir hasadı başlamıştır. Hasat dönemlerinde incir alım fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar ve özellikle bazı firmaların keyfi fiyat düşürmeleri üreticiyi mağdur etmektedir. Üreticilerimizin mağdur olmaması için incir alım fiyatlarında sert düşüşlerin yapılmaması dileğimizdir. Tüm üreticilerimize verimli bir hasat dönemi dileriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 12.08.2013

Mustafa BAYRAM
Bursa İli Osmangazi İlçesi İncir Üreticileri Birliği

Bu haber 12.08.2013 tarihinde eklendi ve 2338 kez okundu.

GERİ DÖN

Telif Hakkı © 2013 Bursa Osmangazi İncir Üreticileri Birliği